Κατηγορίες
Ελλάδα Μνημόνια Οικονομία

Ξεκινά η εποχή των μεταμνημονιακών μνημονίων

Ξεκινά για τη χώρα μας η εποχή των μεταμνημονιακών… μνημονίων, αφού μετά από το eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018 και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο βγαίνουν 5-6 συμπεράσματα που δείχνουν ποια ακριβώς αποφασίστηκε να είναι η πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες:

1) οι “θεσμοί” (τρόικα, δανειστές – πείτε τους όπως θέλετε) θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, άρα δεν χρειάζεται να κάνουν καμιά παρέμβαση.
2) συμφωνήθηκε 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF
3) συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων
4) το ΔΝΤ μένει στο “παιχνίδι”


5) θα υπάρχουν στην καβάντζα 24,1 δις που θα παίζουν το ρόλο “προστασίας” όταν η χώρα βγει στις αγορές και για το επόμενο διάστημα διάρκειας 22 μηνών,
6) η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του eurogroup είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι θα βιώσιμο μέχρι το 2032
7) η χώρα μας θα πρέπει να έχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022, ενώ από το 2023 και για τα επόμενα ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ θα πρέπει να φτάνουν κατά μέσο όρο το 2,2%.
8) η επιτήρηση θα εξακολουθήσει να υπάρχει από μέρους των “θεσμών”, μη τυχόν και καμιά κυβέρνηση – είτε η παρούσα είτε κάποια από τις επόμενες – παρεκκλίνει της πορείας και αρχίζει να μοιράζει χρήμα αριστερά και δεξιά.
Ο Μοσκοβισί την ονόμασε “ενισχυμένη συνεργασία” και προέβλεψε ότι επειδή το πακέτο που αποφασίστηκε για το χρέος είναι “αξιόπιστο” οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά.

Καλώς ήρθαμε στην εποχή των μεταμνημονιακών μνημονίων.