Κατηγορίες
Ελλάδα

Κοτζιάς – Ντιμιτρώφ υπέγραψαν τη συμφωνία εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων

Στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων (πρώην ΠΓΔΜ και μελλοντική Βόρεια… “Μακεδονία”) προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής 17 Ιουνίου οι υπουργοί των Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρώφ.

Η υπογραφή της συμφωνίας – που συνυπογράφηκε και από τον Νίμιτς κι έχει άλλο χαρακτήρα και παράγει αποτελέσματα από την πρώτη στιγμή – έγινε στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

Όμως από την πρώτη ώρα τα όργανα ξεκίνησαν, πριν καν υπογραφεί η συμφωνία: ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος, αναφερόμενος στους κατοίκους της χώρας του, τους χαρακτήρισε “Μακεδόνες” (σκέτο), ενώ σε ανάρτησή του που ανέβασε την ώρα που πήγαινε – μέσα από το σκάφος – έκανε αναφορά σε “μακεδονικές” επιτυχίες.

Όσο καλόπιστος να είναι κάποιος (ας πούμε να πει ότι το κάνει για δική του εσωτερική κατανάλωση και για να “ψήσει” τους δικούς του να δεχθούν τη συμφωνία), αυτά δεν είναι καλά δείγματα! Τι να πεις…

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στη σκιά των διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές κοντά στις Πρέσπες (η είσοδος στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών ήταν πρακτικά αδύνατη, λόγω της ισχυρής παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων, σε μια απόσταση αρκετά μακριά από τον χώρο υπογραφής της συμφωνίας). Από το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες άνθρωποι από όλη τη Μακεδονία και την υπόλοιπη χώρα βρέθηκαν σε περιοχές κοντά στις Πρέσπες για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην υπογραφή.

 

Σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή του Πισοδερίου, όπου έπεσαν και χημικά. Όπως αναφέρουν στα δελτία ειδήσεών τους ΜΜΕ υπάρχουν και τραυματίες από τα επεισόδια, τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικοί.

Το “περίεργο” είναι ότι αρκετοί από τους διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους πριν αρχίσουν τα δακρυγόνα, πράγμα που θα πρέπει να θέσει σε συναγερμό τους συμμετέχοντες σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ώστε να μην μπορεί κανένας να εκμεταλλευτεί τη δική τους αυθόρμητη συμμετοχή σε αυτά (γιατί το “πατριωτικό” χαρτί είναι εύκολο να το παίξει κάποιος ώστε να αποκτήσει ωφέλη, κυρίως προσωπικά και πολιτικά-εκλογικά).


Με την όλη κατάσταση (υπογραφές, επεισόδια κλπ) αρκετοί εντός και εκτός χώρας χαίρονται, αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι γνωστό για ποιο λόγο ο λύκος χαίρεται στην αναμπουμπούλα…