“Όχι” των αυτοδιοικητικών της Κεντρικής Μακεδονίας στη συμφωνία των Πρεσπών. Το κείμενο του ψηφίσματος

Δημοψήφισμα για το ζήτημα των Σκοπίων και τη «συμφωνία των Πρεσπών» ζήτησαν οι αυτοδιοικητικοί της Κεντρικής Μακεδονίας στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων της Κ. Μακεδονίας, πάρα πολλά μέλη από τα 38 Δημοτικά Συμβούλια της Κ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης των Περιφερειών, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατοι εκκλησιαστικοί και άλλοι.
Μεταξύ άλλων, από την Ημαθία το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης, οι δήμαρχοι Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης και Νάουσας Ν. Κουτσογιάννης, η περιφ. σύμβουλος Ν. Καρατζιούλα, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Β. Παπαδόπουλος, ο δημ. σύμβουλος Αλεξάνδρειας Ν. Μπρουσκέλης.

Με τη λήξη της κοινής συνεδρίασης και αφού είχαν μιλήσει για το θέμα τόσο ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας όσο και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής:

Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:
1. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».
2. Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.
3. Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.
5. Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων.

 

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ:

Τζιτζιώστας για τον προϋπολογισμό του 2019 της Περιφέρειας: "Απόλυτα ισοσκελισμένος, διαφανής, ...
Την εφαρμογή HealthYes! (για εξατομικευμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες) παρουσίασε ο Απ. Τζιτζικώστας
Τζιτζικώστας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για Αμφίπολη: "αν δεν ξεκινήσουν οι εργασίες προσφεύγ...
Ευρωπαϊκό Γραφείο στις Βρυξέλλες αποκτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018