Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

Ούτε μεταφρασμένο – ούτε αμετάφραστο! Μόνο ρεαλισμός…

Είναι αξιοπερίεργο γιατί ακόμη οι δικοί μας κάθονται και ασχολούνται με τόση θέρμη με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όταν το ζήτημα έχει λυθεί ιστορικά (και δεν αναφερόμαστε στις ψευτοιστορίες των γειτόνων, που τις καλλιεργούν εντατικά τα τελευταία 70 χρόνια). Τα παιδιά στα βόρεια δεν έχουν σχέση ούτε κατ’ ελάχιστον με τον Μεγαλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες. Αυτά τα είπαμε.

Ας αφήσουν λοιπόν οι δικοί μας κατά μέρος τις γελοιότητες με τα erga omnes και τα υπόλοιπα τέτοια μεγαλόσχημα λατινικά της διπλωματίας, ας αγνοήσουν τα καραγκιοζιλίκια για σύνθετες ονομασίες (αλλά σε μια λέξη, όλο μαζί). Και ας σταματήσουμε επιτέλους να μιλάμε για συνταγματικές εγγυήσεις όσον αφορά το όνομα. Γιατί είναι γνωστό σε όλους τι συμβαίνει με τα Συντάγματα, σε κάθε χώρα του κόσμου: αν υπάρχει η “κατάλληλη” πλειοψηφία στα Κοινοβούλια, το Σύνταγμα της κάθε χώρας γίνεται λάστιχο!

Ας μην πάμε μακριά, ας μείνουμε λίγο στη γειτονιά μας. Το να αλλάζουν τα Συντάγματα δεν είναι δα και κάτι το δύσκολο. Αρκεί να έχεις τα σωστά κουκιά στη Βουλή σου. Και έναν λαό που κοιμάται όρθιος.
Το έχουν κάνει λάστιχο οι δικοί μας κατά καιρούς, όπως το έχει κάνει επίσης λάστιχο ο Ερντογάν στη χώρα του, μια από τα ίδια στη Σερβία (πριν από λίγα χρόνια).

Γιατί λοιπόν οι Σκοπιανοί να μην το κάνουν και αυτοί;; Και γιατί εμείς να εμπιστευθούμε μια κατάσταση που θα μπορεί να αλλάξει (εύκολα, νόμιμα και στο πλαίσιο συνταγματικών διατάξεων για τη χώρα τους) μέσα στην επόμενη δεκαετία;; Ή μήπως έχουν δείξει κανά καλό σημάδι τα τελευταία χρόνια;;;

Προφανώς δεν έχουμε αντιληφθεί ότι κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση. Άλλωστε, υπάρχουν και τα κολλητηλίκια των Σκοπιανών με τους Τούρκους, που δεν είναι δα και τίποτε το κρυφό…

Το μόνο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή και τα σύνορα της χώρας μας (όπως αυτά καθορίστηκαν το 1948) είναι ο ρεαλισμός. Και ρεαλισμός στην περίπτωση των Σκοπίων είναι το να μην δεχθούμε οτιδήποτε αφορά μεγάλες Μακεδονίες, βόρειες Μακεδονίες, Γκόρναμακεντονίγε και Μακεδονίες των Σκοπίων και άλλα τέτοια χαριτωμένα…

Ρεαλισμός στην περίπτωση των Σκοπίων σημαίνει να μην δεχθούμε οτιδήποτε θα αναφέρεται σε Μακεδονία, ούτε μεταφρασμένο – ούτε αμετάφραστο, ούτε μόνο του – ούτε σε μια λέξη με 37 σύμφωνα και 8 φωνήεντα…