Κατηγορίες
περιβάλλον

Μέλισσες: κι αν λιγοστέψουν ή εξαφανιστούν;; Ούτε να το σκεφτόμαστε!!!!

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε με ψήφισμά της την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών.

Πέρα από την οικολογική – περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει η μείωση του αριθμού των μελισσών (αλλά και των εντόμων – επικονιαστών γενικότερα) υπάρχει και μια άλλη διάσταση, που σχετίζεται με τα λεφτά. Τα λεφτά είναι πολλά, πάρα πολλά. Ίσα με το μισό (υποτιθέμενο) χρέος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν πριν από λίγα χρόνια περίπου το 70% των σημαντικότερων καλλιεργειών παγκοσμίως εξαρτώνται εξ’ ολοκλήρου ή σε μεγάλο βαθμό από τα έντομα επικονιαστές.


Τι συνεισφέρουν οι ταπεινές – πλην όμως υπερπολύτιμες – μέλισσες στη οικονομική ζωή των ανθρώπων;; Κοντά 153 δισεκατομμύρια ευρώ στην παγκόσμια οικονομία ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων το 9% της γεωργικής παραγωγής!

Όσο για τη συνδρομή τους στη δική μας διατροφή; Ανεκτίμητη!

Μια μέλισσα κάνει περίπου 7.000 επισκέψεις σε λουλούδια και φυτά ημερησίως ενώ από τα 20.000 είδη του συγκεκριμένου εντόμου (που ζει στη Γη τα τελευταία 15.000.000 χρόνια) ελάχιστα είναι αυτά που παράγουν μέλι.

Τι θα γίνει αν ξαφνικά οι μέλισσες σταματήσουν να κάνουν ότι κάνουν σήμερα (όχι επειδή το θέλουν αλλά επειδή απειλούνται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες);;; Ούτε να το σκεφτόμαστε, από κάθε άποψη….!!!