Κατηγορίες
εκδηλώσεις

«Μια μουσούδα «Δώρο» ζωής σε βασίλεια γεμάτα συναισθήματα….Χίλιες ιστορίες»

Δωρεάν Βιωματικό Σεμινάριο στο πλαίσια της Έκθεσης: Discover Dogs – All About Cats 2018
Σάββατο 21 Απριλίου 2018, Περίπτερο 5, ΔΕΘ Αμφιθέατρο γάτας (10πμ-12μμ)

Τι πληροφορίες μεταφέρουν οι εικόνες και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, την αγάπη για τα ζώα ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε τον περιγραφικό και αφηγηματικό λόγο των παιδιών, εμπνέοντάς τα να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες;

Οι Παραμυθοκάρτες Δημιουργικής Αφήγησης, το παιγνιώδες εκπαιδευτικό υλικό που έχουν δημιουργήσει η εικονογράφος – συγγραφέας Λιάνα Δενεζάκη και ο εκδότης Μάνος Κρόκος, δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο να επινοούν δικές τους αφηγήσεις με εργαλεία τα επτά βασικά στοιχεία μιας φανταστικής ιστορίας όπως τα ορίζει ο Βλαντιμίρ Προπ και «το Δώρο», την πρώτη αυτοβιογραφία σκύλου με τη δύναμη του Μαγικού Ρεαλισμού, που έγραψε η εκπαιδευτικός, δημιουργός Ζω.Ε.Σ.(Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) και συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα βιωματικό σεμινάριο που θα οδηγήσει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ενταχθεί στα ελληνικά σχολεία τη νέα σχολική χρονιά και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της έκθεσης «DiscoverDogs – All About Cats» το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 10 π.μ. στο Περίπτερο 5 της ΔΕΘ – HELEXPO, στο αμφιθέατρο της γάτας.

Ο συνδυασμός της ιστορίας της Διώνης, της πρώην κακοποιημένης σκυλίτσας που τώρα περνάει τη ζωή της ως πριγκίπισσα αλλά και δασκάλα και των Παραμυθοκαρτών από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι θα καθοδηγούν τα παιδιά να πλάσουν ήρωες κι έπειτα να τους μπλέξουν σε περιπέτειες, καθορίζοντας τα ίδια την πλοκή και την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο στόχος είναι να γίνουμε όλοι εμείς παιδιά και αξιοποιώντας την πρότερη αναγνωστική εμπειρία μας και τα βιώματά μας, να δημιουργήσουμε μια δομημένη φανταστική ιστορία, την οποία κατόπιν θα έχουμε τη χαρά να τη δούμε να παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια τους βήμα-βήμα. Πρόκειται για μια διασκεδαστική διαδικασία που παράλληλα με τη φαντασία καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση και δίνει στον εκπαιδευτικό, το γονέα, τον κηδεμόνα, κάποια στοιχεία για την ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού αλλά και για τους προβληματισμούς του. Με βιωματικές δραστηριότητες θα δούμε την ιστορία να ζωντανεύει μέσα από την εικονογράφηση και να γίνεται με το θέατρο μια μικρή παράσταση που ντύνεται σε κάθε στάδιό της με μουσική ταιριαστή. Θα δούμε πώς με απλές και εύκολες κατασκευές μπορούμε να εισαγάγουμε τα παιδιά στην ατμόσφαιρα του παραμυθιού.

Το σεμινάριο προωθεί την βιωματική μάθηση και κάθε καινοτομία και εξέλιξη στην εκπαίδευση όπου δίνουμε φόρα στην κρυμμένη δημιουργικότητα μας και ανάλογα με την έμπνευση και τη διάθεση της στιγμής είμαστε ελεύθεροι να ξεφύγουμε από το προτεινόμενο πλαίσιο και να πλάσουμε τη δική μας ιστορία.
Παρούσα στο σεμινάριο η τετράποδη Διώνη που μαχαιρώθηκε, πυροβολήθηκε και ξυλοκοπήθηκε άγρια τον Σεπτέμβριο του 2011, διασώθηκε και επέστρεψε για να «δημιουργήσει» την ομάδα Ζω.Ε.Σ. το 2015, έχοντας επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 100.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα και «μιλώντας» για την άδολη αγάπη που σου προσφέρουν τα ζώα, αλλά και «υπογράφοντας» το 2017 την πρώτη αυτοβιογραφία σκύλου στην Ελλάδα με τη δύναμη του μαγικού ρεαλισμού «Το Δώρο» από τις εκδόσεις Welldone, το οποίο σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο θα μας ταξιδέψει σε μαγικά βασίλεια γεμάτα συναισθήματα! Εσείς αρκεί να κλείσετε μονάχα τα μάτια και να αφήσετε να σας ταξιδέψει μονάχα η καρδιά!

Η συμμετοχή σας απαιτεί την προκράτηση θέσης μιας που οι θέσεις θα είναι περιορισμένες με ένα όνομα και ένα email στη σελίδα στο facebook Ζω.Ε.Σ ή στο τηλ. 6972852898.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης ενώ το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς κάθε σχολικής βαθμίδας και ειδικότητας και σε όσους εμπλέκονται με παιδιά ή σε όλους εκείνους που παραμένουν για πάντα παιδιά.