Κατηγορίες
διάφορα

Πόσα θα δίνατε για το Νο 10 στην πινακίδα του αυτοκινήτου σας;;

Το απίστευτο ποσό των 233.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 202.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) κατέβαλε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου στην Ελβετία για να αποκτήσει την πινακίδα με τον αριθμό 10 και να τη βάλει στο αυτοκίνητό του.

Στο καντόνι της Ελβετίας Τσουγκ (Zug), που αριθμεί 124.000 κατοίκους, τα πράγματα … αγρίεψαν και απόδειξη το γεγονός ότι υπήρξε και άλλος αυτοκινητιστής που πλήρωσε περίπου 105 χιλιάδες ευρώ για να πάρει την πινακίδα με τον αριθμό 18. Η δημοπρασία για πινακίδες, που στο συγκεκριμένο καντόνι έγινε για πρώτη φορά, διήρκεσε από τις 8 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και ήταν ηλεκτρονική.

Στην Ελβετία, όπως αναφέρει το repubblica.it, τα αντίστοιχα με τα δικά μας “μηχανολογικά τμήματα” των ελβετικών καντονιών κάνουν συχνά δημοπρασίες και τα έσοδα από αυτές διατίθενται σε διάφορους σκοπούς.
Για παράδειγμα, τον Μάιο στο καντόνι Τιτσίνο (Ticino) οι εκεί τοπικές αρχές κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 300 χιλιάδες ευρώ από μια ανάλογη ιστορία δημοπράτησης. Το προηγούμενο… ρεκόρ πάντως είχε σημειωθεί στο καντόνι Βαλέ (Valais), στο οποίο κάποιος πλήρωσε περίπου 139.00 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πινακίδα με τον αριθμό 1 στο αυτοκίνητό του.

Στο καντόνι Τσουγκ, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τα οικονομικά του (συμβαίνει και στην Ελβετία!), μαζεύτηκε συνολικά περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Να σημειωθεί πως η κατ’ αποκοπή φορολογία για επιχειρήσεις και πλούσιους φορολογουμένους στην περιοχή είναι στο 9%. Και επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά οι αρχές σκοπεύουν να το αυξήσουν κατά 1% και να το πάνε στο 10%, μετά από πολλή σκέψη και με το μυαλό τους στο να μην χάσει η περιοχή τους το πλεονέκτημα της χαμηλής φορολόγησης.

Η ματαιοδοξία έχει το κόστος της και από ότι φαίνεται στην Ελβετία το έχουν πάρει χαμπάρι εδώ και καιρό και (αφού μπορούν) βγάζουν λεφτά από αυτήν, για λογαριασμό του Κράτους και των καντονιών…