Κατηγορίες
άρθρα

Τ. Μπαρτζώκας: “Η επιβίωση των αγροτών δεν είναι απλά «κάποια θέματα»”

Γράφει ο Τ. Μπαρτζώκας

Η επιβίωση των αγροτών δεν είναι απλά «κάποια θέματα» –

Ας μεταφέρει κάποιος στον Υπουργό ότι οι αγρότες εξαθλιώνονται…

Με έκπληξη άκουσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, να λέει σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «από την περσινή χρονιά μέχρι τώρα έχουμε κάποια θέματα, που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πως εφαρμόστηκαν και τί επιπτώσεις είχαν στον αγροτικό χώρο». Έτσι απλά, κάποια θέματα!

Ας μεταφέρει κάποιος από την πλευρά των ομοϊδεατών του, στον Υπουργό, ότι τα θέματα αυτά, είναι η εξαθλίωση των αγροτών και ειδικότερα των ροδακινοπαραγωγών, που την περσινή χρονιά πούλησαν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, …

πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς, όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να ξανακαλλιεργήσουν, άλλα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους. Και φυσικά, εκτός από αυτούς, χτυπήθηκαν με τον πιο έντονο τρόπο, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας, που αφορά σχεδόν στο σύνολο του Νομού. Η βασικότερη αιτία αυτής της κατάστασης είναι το εμπάργκο της Ρωσίας. Τρία χρόνια, τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Υπουργός έκαναν κάτι γι’ αυτό; Υπήρξε κάποιος σχεδιασμός, που εμείς όλοι οι υπόλοιποι δεν τον έχουμε αντιληφθεί;

Ας μεταφέρει κάποιος, στον Υπουργό, ότι η τριήμερη θεομηνία από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στη σοδειά των παραγωγών και μαζί με την περιουσία τους, αφάνισε και μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας. Ας τον ενημερώσει, επίσης κάποιος, ότι πολλοί από τους αγρότες μέσα στην απόγνωση, την ανέχειά και την αδυναμία να αναλάβουν κι άλλο κόστος παραγωγής, αναγκάζονται ακόμη και να κόψουν τα δέντρα από τα χωράφια τους.

Αγνοεί μήπως ο Υπουργός ότι οι καταστροφές από βροχόπτωση καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος οφείλει να καλύψει τις ζημίες, άρα και να τις αποζημιώσει; Για ποιο λόγο δεν κλήθηκαν, άμεσα οι πληγέντες να υποβάλλουν δηλώσεις; Κι αφού ούτε αυτό, το αυτονόητο, έγινε, συνέστησε ο Υπουργός επιτροπή, για να γνωμοδοτήσει, για τα παραπάνω. Και το πόρισμα της επιτροπής ήταν θετικό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός.

Κι έκτοτε υποσχέσεις επί υποσχέσεων, κατά την πάγια τακτική αυτής της Κυβέρνησης, καθυστερήσεις τραγικές, χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς καμία ενέργεια, χωρίς καμία πράξη, χωρίς αποτελέσματα. Και τους αγρότες εξαθλιωμένους.

Ας μεταφέρει, επίσης, κάποιος στον Υπουργό, ότι ένα ακόμη από τα θέματα είναι αυτό των τευτλοπαραγωγών, που είναι απλήρωτοι για την παραγωγή της περασμένης χρονιάς. Υποσχέσεις έλαβαν κι αυτοί, πολλές. Τόσο από τη διοίκηση της ΕΒΖ, όσο κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό! Κι όμως λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς, ζουν την αβεβαιότητα και τον εμπαιγμό, με το μέλλον τους να είναι δυσοίωνο. Έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία και ανικανότητα της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο, ακόμη έναν κλάδο.

Ας μεταφέρουν, λοιπόν, οι ομοϊδεάτες του στον Υπουργό, ότι τα θέματα είναι αυτά και άλλα πολλά! Ας σκύψει, επιτέλους, πάνω στα προβλήματα, γιατί ο αγροτικός κόσμος μπορεί να ξεπέρασε τα όρια της αντοχής του, αλλά δεν έχει και άλλα περιθώρια ανοχής!

Κι ας του διαμηνύσει, κάποιος, ότι εάν πάψουν να υπάρχουν αγρότες, θα πάψει να χρειάζεται και η δική του «καρέκλα», για τις οποίες εκεί στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζουν τα πάντα, για να μη τις χάσουν.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας είναι δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ