Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος Νέα Δημοκρατία Οικονομία

Νέα Δημοκρατία: «Οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδήγησαν σε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2017, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις»

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και οι αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και Βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδήγησαν σε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2017, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Πλήρης Δήλωση

«Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, η αδυναμία υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών, οδήγησαν στον αναιμικό, πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις ρυθμό ανάπτυξης για το 2017.

Η αποτυχία της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντικατοπτρίζεται και σε σειρά άλλων μεγεθών:

• Τα έσοδα από φόρους, παρά την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαμορφώνονται χαμηλότερα από πέρυσι.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς τις εφορίες συνεχίζουν να διογκώνονται, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 100 δις ευρώ, με περισσότερους από 1 στους 2 φορολογούμενους να χρωστούν στην εφορία.
• Οι κατασχέσεις περιουσιών έχουν πολλαπλασιαστεί και οι μαζικοί πλειστηριασμοί έχουν δρομολογηθεί.
• Η εφορία έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες της. Μόνο τον μήνα Νοέμβριο του 2017, σε επιπλέον 21.000 οφειλέτες. Γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Ενώ επιπλέον 750.000 οφειλέτες κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις.
• οι κοινωνικές παροχές έχουν συρρικνωθεί παρά το γεγονός ότι το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο έχει αυξηθεί.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές παρά τους πρόσθετους δανειακούς πόρους που θα κατευθύνονταν υποτίθεται για την αποπληρωμή τους, με την πλήρη εκκαθάρισή τους να έχει παραπεμφθεί στις αριστερές καλένδες.

Και ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα διογκώνονται και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών συσσωρεύονται, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή, με την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ύψους 1,9 δις ευρώ για το 2018. Μέτρα τα οποία θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα διογκώσουν το ιδιωτικό χρέος και θα οδηγήσουν, για ακόμη μία φορά, σε αποκλίσεις από τους αναπτυξιακούς στόχους.

Είναι συνεπώς απολύτως αναγκαία, η άμεση αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, μακριά από αυταπάτες και έωλες θριαμβολογίες».