Κατηγορίες
Γκιόνογλου δήμαρχος Αλεξάνδρειας Δήμος Αλεξάνδρειας εκλογές πολιτική

Τελικά, ο Μπ. Γκιόνογλου ενδιαφέρεται ή όχι για τις εκλογές του ’19 ;;

Την αρχή έκανε ο Μιχ. Χαλκίδης.

Η συνέχεια είναι περίπου “αυτονόητη”. Θα είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Π. Γκυρίνης; Φυσιολογικά ναι, η υποψηφιότητά του θεωρείται δεδομένη. Επίσης υπάρχουν και άλλα ονόματα που ακούγονται – λιγότερο ή περισσότερο, ενώ τέλος υπάρχουν και κάποιες υποψηφιότητες που θεωρούνται πως θα είναι σίγουρες χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο όνομα (όπως πχ μια υποψηφιότητα του ΚΚΕ).

Ένα όνομα που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι του Μπάμπη Γκιόνογλου.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε έκανα ένα ψάξιμο για το θέμα, εστιάζοντας στην πορεία πιο πολύ σε όσα γίνονται και όχι σε όσα ακούγονται. “Θα είναι ο Μπάμπης υποψήφιος;” ήταν το βασικό ερώτημα και το δεύτερο ερώτημα που αβίαστα βγήκε ήταν το “ποιοι θα είναι μαζί του;;;”.

Τα ευρήματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα: ο πρώην δήμαρχος Αλεξάνδρειας κινείται και μάλιστα όχι στα… τυφλά. Τις κινήσεις του αυτές τις κάνει προσεκτικά, επιλεκτικά θα έλεγε κάποιος. Λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις παροτρύνσεις παλιών δημοτικών συμβούλων και συνεργατών του ή ανθρώπων που δεν έτυχε να “εμπλακούν” ως υποψήφιοι ως σήμερα αλλά κάποτε τον στήριξαν σε εκλογές.

Το επιβεβαιωμένο είναι πως έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις και συζητήσεις στην περιοχή δημοτικών ενοτήτων Αντιγονιδών και Πλατέος. Στη δημοτική ενότητα Αλεξάνδρειας έμαθα ότι γίνονται συζητήσεις με παλιούς συνεργάτες του, ενώ μέσω αυτών που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν ξανά σε εκλογές του συστήνονται κάποια νέα πρόσωπα.

Ακούγοντας διάφορα ονόματα που μου είπαν αυτοί με τους οποίους μίλησα, θεωρώ πως αν ο ίδιος έβγαινε σήμερα να δηλώσει υποψηφιότητα τότε τουλάχιστον 20 – 25 άτομα θα δήλωναν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπό του την αμέσως επόμενη μέρα.

Μίλησα και με τον ίδιο τον Γκιόνογλου, ρωτώντας τον για το αν είναι βάσιμα όσα έμαθα και για το αν τελικά θα είναι υποψήφιος. Ανέφερε ότι το ’19 είναι ακόμη μακριά, όμως το ενδιαφέρον της κουβέντας ήταν στο ότι ούτε αρνήθηκε αλλά ούτε επιβεβαίωσε τίποτε. Αφήνοντας πολλά υπονοούμενα.

Μια πρώτη εκτίμηση μου, μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις είναι πως το σκέφτεται πιο σοβαρά από ποτέ. Το σκέφτεται κυρίως εξαιτίας των πολλών παροτρύνσεων που δέχεται από πολιτικούς ή προσωπικούς του φίλους.

Σίγουρα δεν θα μείνει στις παροτρύνσεις. Θα ζυγίσει πολύ καλά τα πράγματα (για τον Γκιόνογλου δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν έχει εμπειρία ή ότι ενθουσιάζεται εύκολα). Άλλωστε η αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτή που ήταν το 2002 ή το 2006, η τοπική πολιτική σκηνή δεν είναι η ίδια, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από άλλες υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέχρι το 2019.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε σοβαρά υπόψη έναν ακόμη παράγοντα για μια πιθανή υποψηφιότητα Γκιόνογλου: ο ίδιος, πέραν των προσώπων του χώρου απ’ τον οποίο προέρχεται και με τα οποία βρίσκεται σε επαφή, έχει συνεργαστεί και με “δυνατά” ονόματα της Νέας Δημοκρατίας και του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου της περιοχής του Δήμου Αλεξάνδρειας. Οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε συνεργασίες που μπορεί να αναθερμανθούν ή την περίπτωση που άλλες συνεργασίες θα οδηγήσουν σε νέες (με πιο φρέσκα πρόσωπα που δεν ήταν κατήλθαν ποτέ ως υποψήφιοι σε δημοτικές εκλογές).