Κατηγορίες
πολιτική

Μια γρήγορη ματιά στα του πρώτου γύρου των εκλογών για το νέο φορέα

Αν και τα επίσημα τελικά αποτελέσματα από όλη την Ελλάδα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από ότι φαίνεται οι δυο πρώτοι, δηλαδή η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα συγκεντρώσουν πανελλαδικά ποσοστά που θα κινούνται γύρω στο 42,5% και στο 25,5% αντίστοιχα.

Στο Δήμο Αλεξάνδρειας τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 48,61% για τη Γεννηματά και 24,61% για τον Ανδρουλάκη.

Μια πρώτη ματιά στα… μεθεόρτια της εκλογικής διαδικασίας, με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, δείχνει ορισμένα πράγματα:

α) η προσέλευση ήταν καλή. 210 χιλιάδες δεν είναι μικρός αριθμός, αν αναλογιστεί κάποιος τόσο την τάση προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια όσο και την αποστροφή του κόσμου από την πολιτική γενικότερα.

β) η υψηλή αυτή προσέλευση “ευνόησε” την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ως ο πιο μεγάλος “εταίρος” σε αυτό το εγχείρημα ήταν το ΠΑΣΟΚ της Γεννηματά.

γ) το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην γραμματέα του συγκεκριμένου κόμματος. Οι υπόλοιποι είναι εκτός, ενώ Γεννηματά και Ανδρουλάκης πιάνουν κοντά στο 68% και το θέμα γίνεται “ενδοΠΑΣΟΚική” διαμάχη – με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τη συμμετοχή στο 2ο γύρο των εκλογών.

δ) ο μέσος όρος ηλικίας όσων ψήφισαν ήταν υψηλός. Το 65% όσων ψήφισαν ήταν από 55 ετών και πάνω – αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον επόμενο αρχηγό, επειδή μέλλον σε κόμμα με 35% ψηφοφόρους κάτω από τα 55 δεν υπάρχει.

ε) ήδη οι πρώτες φυγόκεντρες έχουν εκδηλωθεί. Η αρχή έγινε από στελέχη του Ποταμιού, 59 μέλη του οποίου υπογράφουν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο εγχείρημα και ρίχνουν βολές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη.