Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Στο αστερισμό των Μνημονίων

Σε δυο – τρία πράγματα που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει να εστιάσουμε, αν θέλουμε να καταλάβουμε που οδηγούνται τα γεγονότα (αργά ή γρήγορα). Τα γεγονότα που αναπόφευκτα κινούνται στον αστερισμό του Μνημονίου, των “σωτήρων” αλλά και της αδυναμίας των δικών μας να κάνουν κάτι δραστικό και να παράξουν σωστό αποτέλεσμα.

Το πρώτο σχετίζεται με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με το αν θα δοθεί στους δανειολήπτες με “κόκκινο” δάνειο η δυνατότητα να το εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα, προτού καταλήξει σε ξένο fund.

Το δεύτερο όσα ακούγονται σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος – σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης έκανε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το αν θα υπάρξει πρόβλεψη για αγορά των “κόκκινων” δανείων (με υποθηκευμένη πρώτη κατοικία) από τους δανειολήπτες πριν αυτά καταλήξουν στους γύπες των funds που ήδη ξεκίνησαν να αγοράζουν. Και μάλιστα στην ίδια τιμή με αυτά.

Ο μηχανισμός είναι απλός: για ένα δάνειο των 100 ευρώ τα funds “προσφέρουν” στην τράπεζα, που θέλει να το “ξεφορτωθεί” 3-4-5 ευρώ. Έχουν αυτή τη δυνατότητα, αφού αγοράζουν από τις τράπεζες πακέτα που περιέχουν χιλιάδες δάνεια.

Και αφού λοιπόν το αγοράσουν το δάνειο των 100 ευρώ, τότε αρχίζουν τα παζάρια (στην καλύτερη περίπτωση – γιατί οι κατασχέσεις χτυπάνε τις εξώπορτες) με τους δανειολήπτες και τους δίνουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν το δάνειο με 20-30-40 ευρώ για κάθε 100 ευρώ. Καθαρό κέρδος δηλαδή. Που είναι το πρόβλημα θα πει κάποιος;; Καπιταλισμό έχουμε, αυτά γίνονται.

 

Κάτι όμως δεν γίνεται. Κάτι πάει στραβά. Τι πάει όμως στραβά;;;
Δεν δίνεται βάσει νόμου η δυνατότητα στον δανειολήπτη να “προλάβει” αυτός να αγοράσει το δάνειό του πριν από το fund. Μια δυνατότητα που – όπως επεσήμανε ο βουλευτής στο ερώτημα του – υπήρξε για παράδειγμα στην Κύπρο. Που και αυτή είχε μνημόνιο.

“Αυτή τη μονομερή απόφαση, που έκανε η Κύπρος, εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε” είπε ο υπουργός στην απάντησή του.
Φυσικά το θέμα, όπως σε κάποια φάση τέθηκε (δηλαδή αδυναμία διαχωρισμού μεταξύ κακοπληρωτών από άποψη και κακοπληρωτών λόγω της κατάστασης) είναι το λιγότερο αστείο.


Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα όχι μόνο για όσους έχουν “κόκκινα” δάνεια αλλά για όλους όσους μένουν σε αυτή τη χώρα. Σχετίζεται με την αναφορά Μητσοτάκη σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας μεταξύ άλλων για την παιδεία και τα πανεπιστήμια μίλησε και για την αναθεώρηση.

Και εδώ το πρόβλημα είναι γενικότερο, αφού δεν έχει μιλήσει μόνο ο Μητσοτάκης για αλλαγή στο Σύνταγμα: είναι εμφανές πως μια αναθεώρηση δεν θα μείνει μόνο στην αλλαγή του άρθρου του σχετικού με την τριτοβάθμια εκπαίδευση (το άρθρο 15 στην 5η παράγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων “H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση”). Η αναθεώρηση θα προχωρήσει και σε άλλα, αρκεί να βρεθεί εκείνη η πολιτική δύναμη (ή δυνάμεις) που θα πιάσει τους 180 βουλευτές και θα μπορεί να κάνει αλλαγές.

Ο Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος αρχηγός πολιτικού κόμματος που κάνει αναφορές σε αλλαγή του Συντάγματος. Στην… “αναγκαιότητα” να γίνει αλλαγή έχουν αναφερθεί και άλλοι.
Υπάρχει όμως “αναγκαιότητα”;;;

Και τι θα γίνει;;; Ποια μορφή και διατάξεις θα έχει ένα Σύνταγμα που θα γραφεί υπό το καθεστώς της πίεσης των “δανειστών” και “σωτήρων” της, όταν εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια το υφιστάμενο Σύνταγμα (που γράφηκε σε άλλους καιρούς, πιο χαλαρούς και χωρίς “σωτήρες” στο κεφάλι των συγγραφέων του – και που προστατεύει σε πολλά σημεία του τα κάθε είδους δικαιώματα των πολιτών) ήδη δέχεται σε πιέσεις και μάλιστα αφόρητες;;;

Τι θα γίνει και ποιο το μέλλον των κατοίκων αυτής της χώρας όταν παίζει να έρθει ένα άλλο Σύνταγμα το οποίο κατά 101% θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Μνημονιακής κατάστασης που η χώρα ζει και θα ζει (κατά τα φαινόμενα) για τα επόμενα πολλά χρόνια;;;

(μην ξεχνάμε και αυτό που είπε ο Μοσκοβισί: ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό… εποπτεία ακόμη και μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% των δανεικών. Και αυτό δεν φαίνεται να γίνεται τόσο σύντομα).


Αυτά τα ολίγα, σχετικά με δυο μόλις γεγονότα των τελευταίων ημερών. Το παρόν και το μέλλον προβλέπονται δύσκολα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Άντε καλή βδομάδα