Κατηγορίες
διεθνή

Βαθαίνει, λόγω Τράμπ, το χάσμα στις ΗΠΑ

Βαθαίνει, και μάλιστα με απίστευτα γρήγορα ρυθμούς, το χάσμα στις ΗΠΑ.
Η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις πληγές που άφησε πίσω της η προεκλογική εκστρατεία του προηγούμενου έτους ενώ τα πράγματα επιβαρύνονται από τις κινήσεις του Τράμπ σε διάφορα επίπεδα.

Όσο οι ημέρες περνούν τόσο αυξάνονται οι φωνές στην Αμερική που θεωρούν τον πρόεδρο Τράμπ ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ήδη υπάρχουν πάνω από 20 δημοκρατικοί που ζητούν την αποπομπή (impeachment) του προέδρου ενώ η χώρα ασχολείται με μια ιστορία που την ονομάζουν “impeachmentitis” – ζητείται από πολλούς η αποπομπή του βάσει της 25ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος.


Το θέμα για όλους μας (λόγω του μεγέθους και του ειδικού βάρους των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη δεν παίζει ρόλο που βρίσκεται ο καθένας) είναι σοβαρό και σίγουρα θα πρέπει να έχουμε το νου μας σε τρία πράγματα:

α) στον αντιπρόεδρο του Τράμπ, Μάικ Πένς. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αν η όλη ιστορία με την αποπομπή προχωρήσει…

β) στην αντίδραση του Τράμπ γενικότερα, για να προλάβει καταστάσεις – αφού είναι γενική πρακτική όταν κάποιος έχει προβλήματα στο εσωτερικό να τα μεταφέρει σε άλλο πεδίο, συνήθως σε αυτό της εξωτερικής πολιτικής (και μάλιστα με τρόπο που εμπλέκει τον στρατό),

γ) στο πόσο ακόμη θα βαθύνει το χάσμα στην αμερικάνικη κοινωνία και αν αυτή τελικά θα εκραγεί ή θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς φωνές.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στις ΗΠΑ είναι πως αρκετοί διάσημοι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τα μισόλογα και τις πολιτικές του προέδρου τους. Μεταξύ αυτών και το αστέρι του NBA Λεμπρόν Τζέϊμς, που του την έπεσε κανονικά λέγοντας ότι ο Τράμπ επανέφερε στη μόδα το ρατσιστικό μίσος στη χώρα.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τράμπ έχει χαθεί και σε πολλές άλλες χώρες, ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε το euronews, σε έρευνα που έχει γίνει ολοένα και περισσότεροι απλοί πολίτες άλλων χωρών εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν παρά τον Τράμπ στη διαχείριση σημαντικών διεθνών θεμάτων.