Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας

Καθαριότητα: τι συμβαίνει στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Στη Δικαιοσύνη (διαβάζω στο aftodioikisi.gr) προσφεύγουν τελικά οι συμβασιούχοι που εργάζονταν στο Δήμο Αλεξάνδρειας.
Οι συμβασιούχοι ζητούν με την προσφυγή τους (αίτηση ανάκλησης απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και λήψης ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας) να γίνονται αποδεκτές από το Δήμο οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της αγωγής της αναγνώρισης της ακυρότητας των απολύσεών τους, η οποία θα κατατεθεί εντός της τρίμηνης νόμιμης αποσβεστικής προθεσμίας.

Η κατάσταση είναι ολίγον ομιχλώδης και θα πρέπει να ξαναδούμε λίγο τα πράγματα απ’ την αρχή. Συγκεκριμένα:

α) ο δήμαρχος και ο Δήμος Αλεξάνδρειας έως τα τέλη Ιουνίου κινήθηκαν ως ο νόμος όριζε και στη συνέχεια ακολούθησαν την απόφαση του Ελεγκτικού. Μια απόφαση που έκρινε ότι οι αυτοδίκαιες νομοθετικές παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας σε υπηρεσίες καθαριότητας τελούν σε αντίθεση με το άρθρο 103 του Συντάγματος και την Κοινοτική Οδηγία υπ’ αριθ. 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28-06-1999).
Για το λόγο αυτό έγινε η διακοπή της ισχύος των συμβάσεων των εργαζομένων. Συμβάσεων που στην περίπτωση του Δήμου Αλεξάνδρειας είχαν ισχύ από 23 Ιουνίου 2015 (για το 99% των συμβασιούχων) και μετά από συνεχείς ανανεώσεις αλλά και αποφάσεις από Αθήνα (που υιοθετήθηκαν άμεσα από το Δήμο Αλεξάνδρειας) έληγαν στις 31/12/2017.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και ο ίδιος πολλές φορές έχει αναφέρει, θα υπήρχε εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη, λόγω του ότι δεν θα ακολουθούσε τα οριζόμενα από την απόφαση του Ελεγκτικού (η οποία και αυτή υιοθετήθηκε άμεσα από το Δήμο Αλεξάνδρειας).

β) οι συμβασιούχοι από ότι φαίνεται επέλεξαν το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τον Δήμο και ενώ η Διοίκηση του Δήμου – όπως και οι ίδιοι έχουν αναφέρει πολλές φορές – ήταν ακόμη και στα δικαστήρια μαζί τους (τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Στ. Δριστάς βρέθηκαν σε δικαστικές αίθουσες), αναδεικνύοντας το ζήτημά τους αλλά και το ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

γ) ο Δήμος ήδη προχωρά στην πρόσληψη 20 ατόμων που θα καλύψουν, για ένα δίμηνο, ανάγκες της υπηρεσίας. Στο μεσοδιάστημα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο – στη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου, δείτε ΕΔΩ στο δεύτερο θέμα – η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για τον προγραμματισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών στο Δήμο Αλεξάνδρειας.
Στο αίτημα του Δήμου προβλέπεται η πρόσληψη δεκαεννέα (19) ατόμων και συγκεκριμένα ενός (1) ενός χειριστή μηχανήματος σαρώθρου, τριών (3) οδηγών απορριμματοφόρων φορτηγών με άδεια οδήγησης Γ΄ή C κατηγορίας και ενός (1) Οδηγού Απορριμματοφόρων Φορτηγών με άδεια οδήγησης Γ΄και Ε΄ή CE κατηγορίας καθώς και δεκατεσσάρων (14) Εργατών Καθαριότητας.

δ) η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται πλέον με δυσκολία, αφού δεν υπάρχει – τουλάχιστον στα χωριά – η ίδια συχνότητα. Σύμφωνα με όσα φαίνονται από τα έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα (π.χ. εισηγητικά δημοτικού Συμβουλίου) η Διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας θέλει να κάνει σε πρώτη φάση προσλήψεις ορισμένου χρόνου (ώστε να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε μετά από τις εξελίξεις που έφερε η απόφαση του Ελεγκτικού αλλά και οι υπόλοιπες ενέργειες που έγιναν και είναι απόρροια της απόφασης) αλλά ταυτόχρονα να τρέξει άμεσα και το θέμα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, γιατί είναι εμφανές ότι η υπηρεσία καθαριότητας εδώ και πολλά χρόνια “βολεύονταν” συνεχώς με συμβασιούχους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που οποιοσδήποτε δύναται να αντιληφθεί είναι το ότι ενώ ο ΟΕΥ του Δήμου Αλεξάνδρειας προβλέπει 25 οργανικές θέσεις, στο συγκεκριμένο τομέα υπηρετούν μόλις τρεις (3) μόνιμοι εργαζόμενοι !!! Λείπουν δηλαδή 22 άτομα.

Με το αίτημα του Δήμου προς το ΥΠΕΣ ζητείται η έγκριση για πρόσληψη τουλάχιστον 19 ατόμων, ώστε να λειτουργεί (πάλι οριακά κατά τη γνώμη μου) η υπηρεσία καθαριότητας, αυτή τη φορά όμως με μόνιμο προσωπικό.

Μεσοπρόθεσμα ίσως και να πρέπει να γίνει μια νέα μεταβολή στον ΟΕΥ, ώστε να αυξηθεί ο προβλεπόμενος αριθμός των μόνιμων (για να βγαίνουν συχνότερα τα απορριμματοφόρα στους δρόμους), να κλείσει πλέον το θέμα και να μην απασχολήσει για αρκετά χρόνια τους δημότες και τους κατοίκους του Δήμου Αλεξάνδρειας.