Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Ευρώπη Οικονομία

Δεν πρέπει να αναμένουμε κάτι το ουσιαστικό από το σημερινό eurogroup

Πάλι θα πούμε τα ίδια και θα θεωρηθούμε “κακοί” και ότι επαναλαμβανόμαστε (δυστυχώς όμως μιλάμε για την πικρή αλήθεια): δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε απολύτως από το σημερινό Eurogroup.

Οι όποιες ελπίδες καλλιεργήθηκαν εντός της Ελλάδας από τους κυβερνητικούς εταίρους έγιναν ξεκάθαρα για επικοινωνιακούς σκοπούς. Οι όποιες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν ότι αν δεν κλείσουν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό.

Τα ίδια ισχύουν και για τους κάθε είδους απίθανους της ΕΕ: ξέρουν ότι δεν θα γίνει τίποτε αλλά καλλιεργούν ελπίδες στον κόσμο, με δηλώσεις τους ήδη από τον Μάιο που μας πέρασε.

Στην καλύτερη περίπτωση να λάβουμε “εγγυήσεις” (όπως αυτές που λαμβάνουμε εδώ και χρόνια) πως κάτι θα αλλάξει, κάποτε. Άντε να χρυσώσουν και το χάπι με ένα ολίγη αξιολόγηση – που στην καλύτερη περίπτωση θα συνοδευτεί και με μια μικρή αύξηση της πολυαναμενόμενης δόσης. Μέχρι εκεί, είτε όλα αυτά μαζί, είτε κάποια από αυτά.

Για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει κουβέντα, δεν πρόκειται να ληφθεί ουδεμία απόφαση. Ίσως να δούμε καμιά ανακοίνωση – στην οποία τόσο οι “δανειστές” και “σωτήρες” όσο και οι δικοί μας θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά στα χαρτιά. Υποσχέσεις δηλαδή, τίποτε το απτό και ουσιαστικό.


Ο Μοσκοβισί είπε κάτι σημαντικό σε δήλωσή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, μιλώντας για το Eurogroup (στην ουσία παραδέχθηκε κάτι που οι “κακοί” αντιευρωπαϊστές και οι ευρωσκεπτικιστές το λένε εδώ και χρόνια): ότι η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες, από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στις κοινωνίες (μίλησε για ανεπαρκή πληροφόρηση) αλλά κυρίως δεν λογοδοτούν πουθενά και σε κανέναν.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα – μια Ένωση που κάθε άλλα παρά ένωση είναι. Είτε θα πρέπει να αλλάξει τελείως είτε θα πρέπει να διαλύσει να τελειώνει το παραμυθάκι.

Εσκεμμένα ή όχι ο Μοσκοβισί έδωσε την πλήρη εικόνα του σαθρού οικοδομήματος το οποίο κάποιοι σε πολλές χώρες υπερασπίζονται φορώντας ευρω-παρωπίδες…