Κατηγορίες
Οικονομία

Χωρίς απόφαση για το χρέος και (ακόμη) χωρίς γραβάτα…

Δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί κάποια λύση για το χρέος και αυτό σας το είχαμε πει.
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν υποτίθεται πως θα ληφθούν στο eurogroup της 15ης Ιουνίου – αλλά επιμένουμε πως όσο θα πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, τόσο πιο απίθανο θα είναι να βρεθεί μια λύση για το χρέος που θα έχει τις γερμανικές… ευλογίες.

Απ’ την άλλη, δεν είναι να πανηγυρίζει κανείς επειδή ο Τσίπρας δεν θα φορέσει γραβάτα (κατά δήλωσή του) νωρίς, δηλαδή μετά από το eurogroup της 22ας Μαΐου. Δεν είναι ώρα για πανηγυρικούς διθυράμβους γιατί η ήττα της κυβέρνησης στο πεδίο του προβλήματος του χρέους (που τόσο διαφημίστηκε ότι θα λυθεί στις 22 Μαΐου) σημαίνει ήττα όλων μας. Ο Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός στο Βανουάτου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν κυβερνά τα Νησιά του Σολομώντα.
Πρέπει να είναι κάποιος εξαιρετικά βλάξ και κοντόφθαλμος αν επιχειρήσει να πανηγυρίσει.

Επίσης, όσον αφορά τους κυβερνητικούς: πλέον δεν έχουν το άλλοθι της απειρίας και της αυταπάτης που επικαλούνται για καταστάσεις που διαφήμιζαν αλλά δεν τους βγήκαν – ειδικά τους πρώτους 12 μήνες της θητείας τους. Μετά από 2 και κάτι χρόνια στην εξουσία επιβάλλεται να έχουν αποκτήσει την ικανότητα να εκτιμούν πιο σωστά τις καταστάσεις και να κόψουν τις “αισιόδοξες” δηλώσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αν δεν το ‘χουν στον τομέα της εκτίμησης κινδύνων και καταστάσεων (που το ‘χουν αλλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι ακόμη είναι άπειροι), τότε υπάρχει πρόβλημα.

Με δεδομένη τη στάση του Σόιμπλε και όσα λέγεται πως ζητούσε στις 22 Μαΐου, δύσκολα η Ελλάδα να πάρει κάτι στο θέμα του χρέους ακόμη και στο eurogroup του Ιουνίου (η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 15 Ιουνίου). Θα απαιτηθεί συντονισμένη δράση και από την πέραν του Ατλαντικού μεγάλη δύναμη (αν το θέλει φυσικά), ώστε να πιεστούν οι Γερμανοί να δεχθούν ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σχετίζεται με το Ελληνικό χρέος. Οι Γερμανοί έχουν εκλογές και η Δωροθέα με τον Σόιμπλε δε σκοπεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τα ποσοστά τους για καμιά Ελλάδα και για κανέναν Τσίπρα, Μητσοτάκη κλπ κλπ.

Ας μην ξεχνάμε και κάτι βασικό για το τέλος: ελάφρυνση του χρέους θα σημάνει αλλαγές και σε πολλά άλλα πράγματα σε βάθος χρόνου, σε πράγματα που οι “δανειστές” και “σωτήρες” δεν θα ήθελαν με τίποτε στον κόσμο να αλλάξουν. Γιατί το καθεστώς της επιτροπείας με το οποίο λειτουργεί η Ελλάδα από το 2010 και μετά είναι ιδιαίτερα βολικό και αποδοτικό για πολλούς….