Κατηγορίες
κοινωνία

Έρχονται αλλαγές στην αποπληρωμή των δανείων του ΟΕΚ

Αλλαγές στο θέμα των κατοικιών του πρώην ΟΕΚ και στις αποπληρωμές χρημάτων που οφείλονται από τους οικιστές ανακοίνωσε από τη Λάρισα (σε ομιλία του στους κατοίκους των εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Γιάννουλης) παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.
Όπως ανέφερε, η μέση τιμή κτήσης εργατικών κατοικιών από τα 735 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πλέον θα ανέρχεται στα 304,41 ευρώ, ενώ η περίοδος αποπληρωμής από 240 δόσεις αυξάνεται σε 360 δόσεις.
Επεσήμανε ότι το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα αλλάζει και πως θα υπάρξουν εκπτώσεις που θα ανέρχονται στο 50% για τους πολύτεκνους και 20% για τους συνταξιούχους.
Ο Γ.Γ. ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα από παλιά, ότι τα πράγματα δεν γίνονταν όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιβαρύνσεις για τους δικαιούχους κατοικιών (για παράδειγμα ανέφερε ότι “παρατηρήθηκε το φαινόμενο πάρα πολλοί οικισμοί να είναι αυθαίρετοι, διότι δεν βόλευε τον εργολάβο να ακολουθήσει τη μελέτη.

Είχαμε φαινόμενα, όπου μια πολυκατοικία χτίστηκε όχι με τα πρότυπα της μελέτης, αλλά ανάποδα -γιατί προφανώς έτσι βόλευε τον εργολάβο- με αποτέλεσμα να έρχεται η πολεοδομία και να ρίχνει πρόστιμα, να υπάρχουν δικαστήρια για τους οικιστές κ.λπ.”).

Επίσης ανέφερε ότι όσοι δικαιούχοι έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα χρήματα με βάση το παλιό καθεστώς, τότε τα επιπλέον χρήματα που έδωσαν θα τους επιστραφούν, ενώ όσοι αποπληρώσουν το 60% των οφειλών μέσα σε 5χρόνια ή το 80% σε 10 χρόνια, θα τους χαριστεί το υπόλοιπο της οφειλής.

Ανακοίνωσε επίσης πως το κόστος της τακτοποίησης των δανείων των 32.000 ιδιοκτητών εργατικών κατοικιών, θα το αναλάβει ο ΟΑΕΔ. Επίσης ο Οργανισμός θα ελέγχει περιπτώσεις όπου υπάρχει αυθαιρεσία σε σχέση με τις νέες τοπογραφικές εργασίες που απαιτούνται.