Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Δήμος Αλεξάνδρειας: κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017

ds-proypol-201730Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, στην ειδική συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2016,  ο προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων Δήμου Αλεξάνδρειας οικονομικού έτους 2017 καθώς και το «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» (ΟΠΔ) Δήμου Αλεξάνδρειας του οικονομικού έτους 2017.

Ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης στην εισήγησή του έκανε παρουσίαση του προϋπολογισμού του έτους 2017, λέγοντας πως σε αυτόν προβλέπονται για τον Δήμο Αλεξάνδρειας έσοδα ύψους 22,563 εκατ. ευρώ, χρηματικό υπόλοιπο ύψους 7,424 εκατ. ευρώ και αποθεματικό 300.000 ευρώ περίπου.

Όπως επεσήμανε, οι πόροι από το Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μειωμένοι κατά 65% σε σχέση με άλλες παλιότερες περιόδους και λόγω και της οικονομικής κρίσης η διάθεση τους γίνεται στοχευμένα με σκοπό τη βελτίωση υποδομών και τη δημιουργία νέων υποδομών ανάπτυξης και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Φώτης Δημητριάδης κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε το συγκεκριμένο προϋπολογισμό ως τον φτωχότερο και χειρότερο των τελευταίων ετών. Όπως ανέφερε, αν ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αναλυθεί κωδικό προς κωδικό θα φανεί πως «είναι προϋπολογισμός ο οποίος συντάχθηκε στο πόδι».

Δεν αμφισβήτησε την αναφορά του δημάρχου σε μειωμένους κρατικούς πόρους, όμως είπε πως υπάρχουν και άλλοι πόροι που θα μπορούσαν να είναι εκμεταλλεύσιμοι, όπως πχ το ΕΣΠΑ. Επ’ αυτού ανέφερε ότι συγκεκριμένα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή και πως το μόνο έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ είναι η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ έκανε αναφορά σε κατατμήσεις που είναι ανούσιες και δεν αποφεύχθηκαν στον σχεδιασμό. Και χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό ως μια απλή διαχείριση της κατάστασης, κάνοντας σύγκριση με προϋπολογισμούς προηγουμένων ετών. Μισθοδοσία προσωπικού, κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών και επιχορηγήσεις προς νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τον Δήμο είναι τα μόνα που θα ψηφίσει η παράταξή του, είπε ο Φ. Δημητριάδης.

ds-proypol-201730

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των δυο άλλων δημοτικών παρατάξεων. Ο Γιώργος Σπυρίδης της Πρωτοβουλίας Πολιτών και αυτός με τη σειρά του ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μια σειρά από προβλήματα, όπως οι κατατμήσεις. Ρώτησε σχετικά με τον τρόπο σύνταξής του, με το αν ερωτήθηκαν οι αιρετοί στα τοπικά συμβούλια και κατηγόρησε την πλειοψηφία για συγκεντρωτισμό που συναγωνίζεται την προηγούμενη Διοίκηση Δημητριάδη καθώς και για αντιδημοκρατικό χαρακτήρα με τον οποίο λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις. Και αυτός με τη σειρά του δήλωσε πως η παράταξη που εκπροσωπεί καταψηφίζει τον προϋπολογισμό πλην μισθοδοσίας και άλλων προβλεπόμενων ανελαστικών δαπανών.

Ο Χρήστος Αλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας είπε πως ο προϋπολογισμός του 2017 του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπως και όλοι οι προϋπολογισμοί στους Δήμους της χώρας που ψηφίζονται αυτό το διάστημα «βασίζεται στις εντολές, στις οδηγίες και στις κατευθύνσεις των Μνημονίων». Όπως είπε, «ο προϋπολογισμός είναι σαφώς υποθετικός» – αναφερόμενος και στην εξαγγελθείσα, σε συνέδριο της ΚΕΔΕ, νέα μείωση πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «φορομπηχτικό, φοροεισπρακτικό, βαθιά αντιλαϊκό», αφού όπως είπε κινείται στο πλαίσιο της Μνημονιακής πολιτικής που θέλει τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, γεγονός που «μετατρέπει τους Δήμους σε μακρύ χέρι του Κράτους», χωρίς ταυτόχρονη χρηματοδότηση των Δήμων.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της επιλογής να γίνουν διαχωρισμοί  για πρακτικούς λόγους που γίνονται στο πλαίσιο που ο νόμος ορίζει (χωρίς να τους χαρακτηρίσει ως κατατμήσεις – όπως δηλαδή τους χαρακτήρισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις) και πως σίγουρα θα υπάρξουν ομαδοποιήσεις, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επεσήμανε, απευθυνόμενος προς τον Γ. Σπυρίδη, πως ο Δήμος για πρώτη φορά έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα και στόχευση ενώ απευθυνόμενος προς το Χ. Αλευρά είπε ότι όσα είπε σχετικά με τα Μνημόνια δεν έχουν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πως δεν είναι βέβαια κακό το ότι αναφέρθηκαν.