Κατηγορίες
στήλες

Ο διαφορετικός τρόπος μας (δια χειρός Ηλέκτρας)

electra1 copyΗ γυναικεία θεώρηση των πραγμάτων

Έφτασε η ώρα της Ηλέκτρας.

Ξεκινάει από τη βδομάδα αυτή μια στήλη που θα ασχολείται με διάφορα θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο με τέτοια, αλλά με μια τελείως διαφορετική οπτική, φιλοσοφία και θεώρηση, τη γυναικεία… θεώρηση των πραγμάτων. Γιατί όπως και να ‘χει, εμείς οι γυναίκες έχουμε την τάση να βλέπουμε και να κρίνουμε τα πράγματα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αφήστε που ένα έλλειμα στη γυναικεία θεώρηση των πραγμάτων τα τοπικά μμε την έχουν. Το προτείναμε λοιπόν στην Περισκόπηση, το δέχθηκαν και να ΄μαστε εδώ, να τα λέμε κορίτσια.

Σήμερα, στην πρώτη μας επαφή θα ανοίξουμε, τιμής ένεκεν, το κεφάλαιο αυτό. Τον διαφορετικό τρόπο. Και θα επισημάνουμε κορίτσια 4-5 υπέρ μας, ενδεικτικά (τα υπέρ μας είναι πολλά περισσότερα αλλά ας μη στεναχωρήσουμε τα αγόρια από την πρώτη μέρα).

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους εμείς υπερτερούμε, υπερέχουμε και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ας αναφέρουμε μερικούς, στους οποίους αποδεδειγμένα «αυτοί» είναι έτη φωτός πιο πίσω από εμάς.

Εμείς οι γυναίκες χειριζόμαστε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, δυστυχώς κύριοί μου αυτή είναι η πικρή (για εσάς) αλήθεια. Μετά από τα πρώτα κλάματα και τις υστερίες, έρχεται η ώρα της αντιμετώπισης του προβλήματος. Τότε τα δάκρυά μας υποχωρούν και – σε αντίθεση με εσάς – τη θέση τους παίρνει η λογική. Η  γυναικεία τετράγωνη λογική. Και κατόπιν ώριμης σκέψης, βρίσκουμε πάντοτε την πιο ικανοποιητική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, μια λύση την οποία εσείς κύριοι μου ή δεν θα τη βρίσκατε ποτέ ή θα τη βρίσκατε μετά από πολύ κόπο.

Εμείς οι γυναίκες είμαστε καλύτερες στη διατήρηση μιας σχέσης. Αντίθετα με τους άνδρες δεν φοβόμαστε τη δέσμευση και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Τα δίνουμε όλα σε μια σχέση. Μπορεί να είμαστε συναισθηματικές, ίσως και παραπάνω από όσο πρέπει μέσα σε μια σχέση, αλλά έχουμε την πρωτιά στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι άνδρες σε αυτό χωλένουν λιγάκι…

Είμαστε αναμφισβήτητα πιο επικοινωνιακές. Πιο διαχυτικές όταν θέλουμε, μιλάμε ανοιχτά και έχουμε πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις. Εγώ για παράδειγμα: όταν φορτιστώ συναισθηματικά σε μια συζήτηση ίσως κλάψω και λίγο, γιατί πολύ απλά δε διστάζω να τσαλακωθώ. Ο μέσος άνδρας θα έκανε ποτέ το ίδιο; Αμφιβάλω! Όσο για τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι γυναίκες εκφραζόμαστε, θα πρέπει να υπενθυμίσω κάτι που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά: ο γυναικείος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται περισσότερες λέξεις αλλά και περισσότερα συναισθήματα.

Θα σας δώσω το παράδειγμα με τα χρώματα, για να καταλάβετε τι εννοώ: εκεί που ένας άνδρας βλέπει ένα μωβ, εμείς βλέπουμε το μωβ, το μελιτζανί, το δαμασκηνί, το μωβ της ορχιδέας.

Τι να λέμε λοιπόν;

Σε καιρούς κρίσης η γυναικεία ικανότητα να διαχειρίζεται καλύτερα τα οικονομικά είναι σωτήρια. Όσο κι αν μας αρέσουν τα ψώνια και τα ταξίδια (αυτά κάποτε), με τα οικονομικά δεν πέφτουμε σχεδόν ποτέ έξω. Ιδίως στο επιχειρηματικό κομμάτι μια γυναίκα είναι πιο προσεκτική με τη διαχείριση και την επένδυση χρημάτων. Οι γυναίκες διπλοεξετάζουν ένα οικονομικό ζήτημα προτού πάρουν κάποια απόφαση. Σε όσα δε νοικοκυριά έχει το τιμόνι στα οικονομικά η γυναίκα, η διαφορά είναι αισθητή.

Είμαστε πολυεπίπεδες. Μπορούμε να κάνουμε χίλια πράγματα ταυτόχρονα. Καταρρίπτουμε καθημερινά τον μύθο του Ναπολέοντα, που υποτίθεται πως έκανε πολλά. Μια γυναίκα για παράδειγμα μπορεί να έχει ταυτόχρονα ανοιχτό pc για να συνομιλεί στο facebook με τις φίλες της ή με τον έρωτα της ζωής της, να μαγειρεύει και να ρίχνει και ένα σίδερο. Όλα τα προλαβαίνουμε αν θέλουμε. Αν θέλουμε…

Για τελευταίο άφησα το καλύτερο, το οποίο δεν συμφέρει κανέναν μα κανέναν άνδρα: Ποιο; Την εξαιρετικά καλή μνήμη μας!

Τέτοιο θυμητικό μόνο οι καμήλες και εμείς. Θυμόμαστε τα πάντα, χωρίς δυσκολία. Αριθμούς τραπεζικών καρτών, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ποσά για ΕΝΦΙΑ και ημερομηνίες καταβολής… Όλα τα θυμόμαστε, αν και τις ημερομηνίες καταβολής θέλουμε να τις ξεχνάμε όλες μας.

Θυμόμαστε γεγονότα και φράσεις που συνέβησαν και ειπώθηκαν πριν από πολλά χρόνια. Ακόμη και τι φορούσαμε ή τι τρώγαμε πριν από 10 χρόνια στο πάρτυ της κολλητής μας θυμόμαστε. Σημαντικό θέμα η μνήμη των γυναικών. Άλλωστε, έχετε δει πολλούς άνδρες πρακτικογράφους;; Το 99,99% γυναίκες είναι!

Δεν το συζητώ για τις ημερομηνίες γενεθλίων, γιορτών και επετείων. Και αλίμονο σε όποιον άνδρα ξεχάσει τα γενέθλιά μας…

electra-redrose